En lovendring gjør det lettere å benytte seg av midlertidige ansettelser, men det er samtidig innført enkelte begrensninger.  Her er en oversikt over hvilke regler som gjelder.
Bruk av midlertidig arbeidskraft er strengt regulert i arbeidsmiljøloven, og tidligere har arbeidsgivere typisk kunne benytte midlertidige kontrakter for vikariater, prosjekter og sesongarbeid.
1. juli trådte nye regler for midlertidige ansettelser i kraft. Arbeidsgiver kan nå benytte seg av midlertidig kontrakter i opptil 12 måneder uten å måtte begrunne hvorfor det er behov for dette. Arbeidsgiver trenger heller ikke å oppgi noen grunn dersom arbeidstaker ikke blir tilbudt videre ansettelse når den avtalte perioden er over.
Samtidig som det blir enklere å benytte midlertidig ansatte på generelt grunnlag, er det også innført en del begrensninger for ordningen:
Kvote for midlertidig ansatte
Det er innført en kvote for hvor mange arbeidstakere som kan være midlertidig ansatte på generelt grunnlag (altså uten nærmere begrunnelse) i en bedrift. Det er tillatt med minst én slik arbeidstaker i en bedrift, men utover dette kan ikke antallet ansatte i denne type kontrakter være mer enn 15 prosent av arbeidstakerne.
Karantene
Dersom en arbeidstaker har vært midlertidig ansatt på generelt grunnlag og ikke får videre arbeid, kan det ikke ansettes noen ny i samme type kontrakt til å utføre arbeidsoppgaver av samme art.
Perioden med karantene starter fra og med første dag etter at arbeidsavtalen gikk ut, og varer i 12 måneder. Karanteneperioden gjelder arbeidsgiver og ikke arbeidstaker. Den ansatte kan derfor gå videre til en annen bedrift og ansette på samme type kontrakt og arbeid der.
Etter karantenetiden står bedriften fritt til å inngå nye, midlertidige kontrakter på generelt grunnlag for de oppgavene som karantenen gjaldt.
Ikke gjennomsnittsberegning av arbeidstid
En tredje begrensning i bruk av midlertidig ansatte på generelt grunnlag er at det ikke er tillatt å inngå individuelle avtaler om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. Avtale om gjennomsnittsberegning gjør at arbeidstiden kan fordeles slik at ansatte i perioder jobber mer enn det som er grensen for vanlig arbeidstid. De arbeider da tilsvarende mindre i andre perioder, og arbeidstiden skal i gjennomsnitt ikke overstiger det som er tillatt i loven.
Når har en midlertidig ansatt krav på fast jobb?
I utgangspunktet er det slik at en arbeidstaker som har vært midlertidig ansatt i mer enn fire år sammenhengene, har krav på fast jobb. Dette er redusert til tre år for arbeidstakere som er midlertidig ansatt på generelt grunnlag.
Arbeidstakere som er midlertidig ansatte har krav på fast ansettelse etter tre år sammenhengende midlertidig ansettelse, dersom han eller hun minst én gang i løpet av de tre årene har vært ansatt midlertidig på generelt grunnlag.
Vil du vite mer? Her er regjeringens oversikt over de nye reglene. Arbeidstilsynet har også en oversikt over lover og regler som gjelder midlertidige ansettelser.