Såkalt direktørsvindel har økt i omfang, ifølge datasikkerhetsselskapet Trend Micro, som har overvåket denne formen for kriminalitet over lengre tid. Norge topper nesten statistikken på verdensbasis.
Direktørsvindel, også kalt CEO-svindel, er en form for «sosial manipulering», som innebærer at en person tar kontakt med et firma, ofte på e-post til økonomiavdelingen, og utgir seg for å være fra ledelsen for å få utbetalt penger.
Norge et attraktivt mål
Ifølge Trend Micro er Norge er et attraktivt mål for denne formen for svindel. Trend Micro sin kommunikasjonssjef uttalte seg nylig til NRK om problemet.
– Vi har høy velstand, og høy tillit til hverandre og til offentlige institusjoner. Dette gjør oss litt godtroende, og flere undersøkelser viser at vi er ganske naive. Dette gjør at vi blir særs attraktive for svindlere, sier Karianne Myrvold til NRK.no.
Sommeren er høysesong for direktørsvindel da firmaer ofte har lavere bemanning og det er sommervikarer inne i bildet.
Trend Micro sine tall viser at tre prosent av de 4000 bekreftede angrepene hittil i 2018 har vært rettet mot norske virksomheter, noe som betyr at vi blir angrepet uforholdsmessig mye, og ti ganger mer enn vår nærmeste nabo, Sverige.
Direktørsvindlere ranet til seg rundt 90 milliarder kroner årlig på verdensbasis, ifølge Trend Micro.
Lær ansatte å gjenkjenne svindel
Det er ofte for sent når pengene har forsvunnet, siden mottakeren gjerne allerede har flyttet pengene utenlands og i praksis kan være umulige å spore opp. Karianne Myrvold sier til NRK.no at en løsning er å lære opp dine ansatte til å tenke kritisk.
Henvendelsene gir uttrykk for å være noe veldig viktig som haster, i et forsøk på å få den ansatte til å gjøre utbetalingen før svindelen oppdages. Språket kan også bære preg av kjennskap til bedriften, fordi svindleren har gjort research på forhånd for å virke mest mulig overbevisende.
Det beste er å ha faste rutiner som ikke skal avvikes fra, slik at man unngår situasjoner der uvedkommende klarer å rane til seg penger.
Se også opp for fakturasvindel og katalogsvindel
Vi har tidligere skrevet om fakturasvindel, hvor noen prøver å fakturere firmaet ditt for et produkt eller en tjeneste du aldri har samtykket til.
En urettmessig faktura bør ikke under noen omstendighet betales, da det igjen kan være umulig å få pengene tilbake.
I tillegg er såkalt katalogsvindel veldig utbredt. En undersøkelse fra Virke i 2016 viste at 7 av 10 bedrifter i Norge har blitt forsøkt svindlet på denne måten, der selgere ringer bedrifter og tilbyr plassering i verdiløse bedriftskataloger på internett.
Ofte er selgeren veldig pågående, og hevder at henvendelsen gjelder fornying eller avslutting av en allerede eksisterende avtale, noe som selvsagt ikke stemmer.
Les Trygg Handel sine tips for å gjenkjenne og unngå å bli lurt av vanlige svindelmetoder.