I kjølvannet av kritisk mediefokus på høy lederlønn og omorganisering, har et samlet gründermiljø gitt sin støtte til direktør Anita Krohn Traaseth.
Anita Krohn Aarseth. Foto: Agnete Brun
Innovasjon Norge har siden starten i 2003 vært gjenstand for mye uenighet, og mange har uttrykt skepsis til om organisasjonen faktisk oppfyller sitt oppdrag om å stimulere til innovasjon i næringslivet, og finansiere lovende prosjekter.
Andre har vært misfornøyde med hvordan IN balanserer distriktsstøtte og støtte til innovative idéer og produkter, deriblant partiet Venstre. Bruk av kostbare konsulentbyråer har også fått negativ oppmerksomhet.
Les også på Frilansinfo.no: Hvem er Innovasjon Norge for?
Omfattende endringer
Innovasjon Norge er nå i gang med omfattende omorganisering og endring av praksis, noe som beskrives i nærmere detalj på INs hjemmesider. De uttalte målene til det statlige foretaket er å få bedre flyt i arbeidsprosesser, en mer kunderettet drift med spesialiserte divisjoner som skal håndtere ulike kunder og søkere, mer fokus på innovasjon innen teknologi og IT, og en tydeligere rollefordeling innad.
Omstillingen ledes av administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, som har vært under sterk kritikk fra pressen, fagforeninger og enkelte politikere de siste ukene. Kritikken omhandler blant annet det som har blitt omtalt som en lønnsfest hos ledelsen i foretaket.
Støtte fra flere hold
Direktøren har derimot full tillit fra styret i Innovasjon Norge.
– Traaseth har styrets fulle tillit til å drive den nødvendige omstillingen i Innovasjon Norge videre, sier styreleder Per Otto Dyb i en fersk pressemelding fra organisasjonen.
I tillegg får hun støtte fra et annet hold, de som Innovasjon Norge først og fremst skal tjene: gründere. I et felles opprop har flere norske gründere tatt initiativ til å gi sin skriftlige støtte til direktør Traaseth og omstillingsprosessen i foretaket.
Oppropet er for øyeblikket tilgjengelig som et Google-dokument, og er signert av gründere bak hele 73 firma i skrivende stund. Foruten initiativtaker Geir Sand Nilsen som står bak 100x, finner vi også at navn som Ida Faldbakken fra MashUp, Olav Eggum fra Fanbooster, Kjartan Slette fra Unacast, og Yvonne Groven Edseth fra Startup Norway har undertegnet oppropet.
– Lederlønninger er en avsporing
Gründerne sier i oppropet at mediefokuset på høye lederlønninger er en avsporing som ikke er relevant for saken. For å utvikle nye virksomheter etter oljealderen tar slutt kreves det «kloke hoder som ser potensialet i gründere», og attraktiv lønn er en del av å kunne holde på slike ressurspersoner.
Kjartan Slette fra Unacast er blant gründerne som har undertegnet oppropet. Foto: Unacast.com
– Anita Krohn Traaseth har begynt transformasjonen av Innovasjon Norge til en mer moderne etat, og vi stiller oss fullt og helt bak denne, står det videre i oppropret.
– Vi håper at diskusjonen fra nå av kan handle om kompetanse, og hvordan å skape flere og bedre vekstbedrifter i Norge, og ikke Innovasjon Norge sine lederlønninger. Denne diskusjonen ønsker vi gründere å ha sammen med «Nye Innovasjon Norge», og med Anita Krohn Traaseth ved roret.
Iniativtaker Geir Sand Nilsen sier til DN.no at han også personlig støtter Traaseth som leder.
Lekkasjer og ukultur
Anita Krohn Traaseth, begynte i lederstillingen i September 2014, og har jobbet for blant annet Det Norske Veritas og Hewlett-Packard. Hun er også en ivrig blogger, og skrev nylig på sin egen blogg at hun mener seg utsatt for interne svertekampanjer som følge av den omfattende omstillingsprosessen IN befinner seg i.
Hun skriver videre at hun har varslet styret om det hun kaller en «ukultur» i Innivasjon Norge, og referer til at det er krefter som jobber imot henne og ledelsen, i en tid der omstilling er helt nødvendig. Hun viser til oppslag i media som hun mener kommer fra lekkasjer. Media har blant annet omtalt lønnsnivået hennes og andre ledere i selskapet i kritiske ordelag med, i tillegg til en sak der flere ansatte har stevnet Innovasjon Norge for usaklig oppsigelse.
Innovasjon Norge påpeker i en pressemelding at lønnsveksten for sine ledere er 2,4 prosent, mens lønnsveksten for øvrige ansatte er på 2,8 prosent. De vektlegger dessuten Anita Krohn Traaseths erfaring som samfunnsdebattant som en viktig faktor i åpenheten de streber etter. Anita Krohn Traaseths årslønn er forøvrig på 2,5 millioner.
Interne gnisninger
Flere har kritisert hennes valg av kommunikasjonskanal og mener blogging ikke er rette måten å ta oppvask internt på, deriblant tillitsvalgte i foretaket, fagforeningsledere, og politikere. De tillitsvalgte sendte nylig en e-post til Dagens Næringsliv hvor de understreker at de ikke er bekjent med svertekampanjer og tilbakeviser at det skal være tilløp til noen «ukultur» i organisasjonen.
– Vi mener at interne forhold alltid må håndteres internt først. Innovasjon Norge har på lik linje med andre bedrifter i Norge retningslinjer for hva man formidler eksternt. Disse tilstreber vi å følge også i denne saken, skriver de tillitsvalge samlet i e-posten til DN.no.
Omstillingen av Innovasjon Norge er ventet å ta tre år. Ingen kontorer forventes nedlagt, men videre nedbemanning kan bli en realitet.
Firmanytt følger saken videre.