Regjeringens tiltak for å forenkle og redusere rapporteringskrav skal fortsette å spare bedrifter for milliarder av kroner.
– Det skal bli lettere å drive bedrift i Norge. Et viktig grep for å gjøre det er å fjerne lover, regler og krav som vi som myndigheter pålegger næringsliv, fastslo daværende næringsminister Monica Mæland på NHOs forenklingskonferanse i 2014.
Tall fra regjeringen viste at norske bedrifter brukte 60 milliarder kroner på administrasjon i 2011. Kostnadene gikk med på å etterkomme myndighetens krav til rapportering. I 2014 ble det satt mål om å redusere disse kostnadene med 15 milliarder kroner innen 2017.
Enklere regelverk
Forenklingen skal gjøre det enklere for bedrifter å forstå og følge regelverket, øke samarbeidet mellom offentlige etater, introdusere digitale løsninger og bedre bedrifters tilgang til informasjon og veiledning.
Siden 2014 har det blant annet blitt enklere å opprette og drive AS, sende inn Samordnet registermelding og signere elektronisk. Det er også mulig for visse AS og ENK å levere en forenklet versjon av næringsoppgaven.
Disse tiltakene sparer ikke bare bedrifter for penger, men utnytter også ressurser på en bedre måte. På lang sikt skal digitaliseringen og forenklingen føre til økt konkurransekraft og mer fokus på innovasjon.
Små og mellomstore bedrifter
Det er bare 27 prosent av nye foretak som er aktive etter fem år. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I 2017 ble rundt 45 400 enkeltpersonforetak lagt ned. For AS var tallet 16 825, det til tross for at det eksisterte over 60 000 flere AS ved utgangen av året.
Det kan skyldes at rapporteringskrav i mange tilfeller ikke skiller mellom store bedrifter og små og mellomstore bedrifter. Kravene kan være omfattende, selv for enkeltpersonforetak.
Tidkrevende rapportering tar opp tid og ressurser som ellers kunne ha gått til inntektsgivende oppgaver. Det kan være skadelig for likviditeten til bedriften, og føre til at den ikke overlever på lang sikt.
Ingen stopp i arbeidet
Ifølge næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er det opprinnelige målet nådd; implementering av tiltak har redusert administrasjonskostnader med 15 milliarder. Men forenklingen skal fortsatt prioriteres høyt.
– Det nye målet er å forenkle for 10 milliarder kroner i perioden 2017-2021, og dermed bidra til å skape enda flere arbeidsplasser, sier han til regjeringen.no.
Som en del av den videre forenklingsstrategien skal det innføres:
- digitalisering av all rapportering
- bedre samarbeid mellom offentlige etater
- samkjøring av språket og av verktøyene som brukes i det offentlige
- forbedring av skattemeldingen slik at den samsvarer mer med regnskapet
I tillegg vurderes digitalisering av spesifikke bransjer, innføring av e-faktura og redusert tilsynsarbeid. Det skal særlig fokuseres på tiltak som hjelper små og mellomstore bedrifter.
Målet er at tiltakene som gjør rapportering og papirarbeid enklere for bedrifter, vil fortsette å føre til økt investering i nye arbeidsplasser.
Kilder:
regjeringen.no
ssb.no