Med et økende antall konkurser i 2018 er det ekstra viktig å sørge for at du kan overholde betalingene dine.
Flere norske bedrifter har gått konkurs i første halvår av 2018. Tall fra Brønnøysundregistrene viser en økning på 291 konkurser (12,36%) sammenlignet med januar-juni 2017. Det går hardest utover bygg- og anleggsbransjen, mekanikere, og hotell- og restaurantbransjen.
Selv bedrifter med mange kunder og god omsetning kan oppleve problemer med betalingsevne. Det kan skyldes at overskudd har blitt reinvestert eller enda står i utestående kundefordringer og ikke er tilgjengelig når de skal betale leverandører, lønn, skatt og lignende.
For å unngå konkurs er det avgjørende at du har kontroll på likviditeten din, altså at du kan betale regningene som kommer inn.
Å ha god likviditet vil si at du har midler tilgjengelig som raskt kan brukes til å betale regninger, enten bankinnskudd eller kontakter eller et varelager som du kan selge unna for å få inn penger.
Vi har satt opp ti enkle tips til hvordan du kan unngå konkurs ved å sørge for god likviditet.
1: Ha god oversikt og lag budsjetter
Skaff deg en oversikt over økonomien i bedriften din. Da ser du enkelt om du må løse problemer ved å øke prisen på varen eller tjenesten din, senke kostnadene på drift og produksjon, eller selge unna mer av varelageret.
Det er regnskapet som danner grunnlag for budsjettet ditt. I et likviditetsbudsjett fører du opp inntekter og utgifter for hver måned, for å være sikker på at du alltid har nok penger til å dekke kostnadene dine.
Du kan finne mal til likviditetsbudsjett hos Altinn.
2: Sørg for gode regnskapsrutiner
Selv om regnskapet skal være komplett i forkant av alle frister (årsregnskap, MVA-melding m.m.), og ellers hver fjerde måned, er det ikke noe i veien for å holde seg mer oppdatert enn det.
Med et godt regnskap ser du raskt om det står bra til med likviditeten din.
Hvis du ikke har kunnskap, tid eller interesse til å føre regnskap selv, så sett vekk arbeidet. Pengene du sparer på å føre regnskap selv kan fort forsvinne i timene du bruker, spesielt hvis du begår en tabbe eller to.
Regnskapshjelp AS er et godt alternativ.
3: Pris deg riktig
Vil du ha overskudd må du sette riktig pris på varene eller tjenestene dine. Det er viktig å tenke på produksjons- og leveringskostnadene, timene du bruker på arbeidet og andre kostnader som leie av lokaler, markedsføring m.m.
Husk også å se på hva konkurrentene dine tar i pris.
4: Få lengre forfallstid og rabatt fra leverandører
Sjekk hvor lang forfallstid leverandørene dine kan gi deg. Ideelt sett vil ikke disse betalingene forfalle før du får inn betaling fra kundene dine.
Du kan også forhøre deg om rabatter, spesielt hvis du er en fast kunde. Da hjelper det å ha et godt forhold til leverandørene.
Har du problemer med å betale bør du ta kontakt god tid i forveien og prøve å avtale lenge forfallstid eller en nedbetalingsplan.
5: FÃ¥ inn betaling raskere fra kunder
Har du gode rutiner for faktura, purring og inkasso? Da får du inn betaling raskere.
Send faktura med en gang oppdraget er fullført. Sender du via e-post eller bruker EHF-faktura blir fakturaen levert med en gang.
Du kan også fint redusere forfallsdatoen til for eksempel 10 eller 14 dager. Vær tidlig ute med å foreslå nedbetalingsplaner om kunden har problemer med å betale. Det kan spare deg både tid og penger forbundet med inkasso.
Er inkasso nødvendig, bør du droppe purring og heller sende inkassovarselet med en gang. Varselet må nemlig sendes minst 14 dager før du kan starte en inkassosak.
Med Conta Faktura får du orden på faktureringen.
6: Skaff deg flere kunder, men unngå dårlige betalere
Har du flere kunder har du også et sikkerhetsnett når en kunde unnlater å betale. Men husk å kredittsjekke for å unngå kunder med dårlig betalingsevne og betalingsvilje. Du kan foreta kredittsjekk av privatpersoner også, så lenge du har saklig grunn og samtykke.
Merk at med flere kunder må du gjøre større investeringer. Det er da ekstra viktig å ha god oversikt over økonomien din, og å ha rutiner som gjør at du får raskt betalt.
7: Sørg for god lagerstyring
En stor lagerbeholdning har mye verdi, men kan ikke lett brukes til å betale regninger. Har du god lagerstyring, gjerne til og med en programvare som hjelper deg, så sørger du for bedre flyt inn og ut av lageret ditt.
Varer bør ligge på lageret så kort tid som mulig. Du kan tilby rabatter, fri frakt eller lignende for å bli kvitt eldre varer.
8: Ha skriftlig kontrakt på avtalene dine
Ha alt skriftlig. Blir det uenighet mellom deg og kunden kan du ikke stole på muntlige utsagn. Faktura regnes som lovlig dokumentasjon på at det er inngått en avtale, men den vil ikke alltid inneholde alle betingelsene i en avtale.
Du kan bruke et tilbud- og ordresystem som hjelpe deg å holde kontroll på salgsdokumenter, kontrakter og annet som er avtalt.
Conta Salg er et enkelt og bra tilbuds- og ordesystem.
9: Bruk digitale løsninger
Er du avhengig av utskrifter og fysisk dokumentasjon vil papirarbeidet ta lenger tid. Bruker du nettbaserte tjenester til for eksempel fakturering, regnskapsføring, lagerstyring, tilbud og ordre får du mye bedre oversikt over økonomien til bedriften din. Da kan du avverge problemer før det er for sent.
10: Få gode råd
Det er en god ide å spørre noen andre om råd. En regnskapsfører kan hjelpe deg med å vurdere likviditetsgraden din, og identifisere styrker og svakheter i bedriften.
I tillegg kan du få hjelp til lage budsjett, bedre lagerstyringen din og finne ut om finansiering er nødvendig.