Det er mange praktiske spørsmål du må ta stilling til når skal starte eget firma. Her er noen tips til hvordan du kommer i gang.
Kun 27 prosent av foretak som starter opp er aktive etter 5 år, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå, og gjør du feil kan du ende opp i fallgruver du ikke kommer deg opp fra. Disse tipsene kan gjøre deg bedre rustet til å lykkes.
1. Hvilken selskapsform passer best?
De to mest populære foretaksformene i Norge er aksjeselskap (AS) og enkeltpersonforetak (ENK). 97 prosent av foretakene som ble startet i 2017 var ENK eller AS. Å velge riktig selskapsform er utrolig viktig når du starter eget firma.
Ved oppstart av AS er det krav til minst 30 000 kroner i oppstartskapital. Et AS er også regulert av aksjeloven, og fører med seg en del administrasjonsarbeid.
Men aksjeselskap er en sikker selskapsform fordi firmaet regnes som en egen juridisk enhet, slik at eiere kun kan miste det de har tilført selskapet. Eierne i et AS kan også ansette seg selv i selskapet, med de forpliktelsene og fordelene det fører med seg.
Aksjeselskap er en selskapsform som lønner seg hvis du har planer om å vokse og eventuelt selge firmaet senere.
Les mer og start AS på starte-as.no.
Et enkeltpersonforetak (også kalt enkeltmannsforetak) er drevet av en person med fullt personlig ansvar. ENK-innehaver regnes ikke som ansatt, og har dermed ikke krav på fordelene som hører med ansatte, men det er fullt mulig å ha ansatte i enkeltpersonforetak.
Et ENK fører med seg færre forpliktelser og mindre administrasjonsarbeid; det er ingen krav til oppstartskapital, og de fleste ENK slipper årsregnskap og revisjon.
Les mer og start ENK på enkeltpersonforetak.no.
2. Har du registrert firmaet?
Det bør du gjøre så fort du har sjansen.
Når du har registrert firmaet ditt kan du føre alle oppstartskostnadene inn i regnskapet, og du har krav på fradrag for kostnader knyttet til driften av selskapet ditt.
Drev du med hobbyvirksomhet før du registrerte firmaet kan du få godkjent kostnader fra før registreringen som oppstartskostnader.
Som ansatt i eget AS har du krav på minstefradrag som alle lønnstakere får. Men du kan også få fradrag på faktiske kostnader forbundet med driften, om de er høyere enn minstefradraget. Da må kostnadene dokumenteres.
ENK-innehavere kan ikke få minstefradrag, siden de ikke regnes som ansatt i eget selskap. Regnskapshjelp.no gir deg oversikt over fradrag for faktiske kostnader i et ENK.
3. Ta regnskapet selv eller ikke?
Du må ha god oversikt over økonomien til selskapet ditt. Det kan bety at du tar regnskapet selv om har mulighet for det, at du samarbeider med en regnskapsfører eller at du setter bort arbeidet til et regnskapsbyrå.
Har du ikke erfaring, interesse for eller kunnskap til å ta regnskapet selv, bør du heller sette bort arbeidet, eller i det minste samarbeide med en regnskapsfører som kan se over regnskapet, og som du kan spørre om råd.
Regnskapshjelp AS kan hjelpe deg.
Uansett bør du passe på å ha gode regnskapsrutiner og kontroll på bilagene til bedriften.
4. Vet du nok om markedet du starter opp i?
Det er mange vurderinger som skal gjøres i gründerprosessen, og det er viktig å ikke være for optimistisk da dette kan gå ut over overlevelsesevnen til bedriften din.
Viktige beregninger som konkurrentanalyse, budsjettering, markedsanalyse og beregning av lønnsomhet fører med seg mye arbeid, og det kan være lurt å spørre andre om hjelp om du ikke har erfaringen eller kunnskapen til å gjøre det selv.
Det er viktig å huske at feilberegninger kan gå utover likviditeten til firmaet ditt fra første stund. Feilberegninger kan blant annet føre til at du starter opp med for lite penger. Grundige beregninger i starten kan det være til god hjelp hvis du trenger å søke om støtte fra banker, investorer eller støtteordninger.
Husk også å undersøke om det finnes gratis alternativer til programvare eller tjenester du trenger i oppstarten. Mange ganger kan gratis alternativ passe utmerket til små og mellomstore bedrifter.
Har du spørsmål i oppstarten kan du ta kontakt med gründernettverk, sjekke lovverket, eller spørre støtteordninger eller banker. Det finnes også utallige kurs gjennom både lokale og nasjonale aktører som hjelper deg i gang med nytt firma.
Lykke til!